Granola, guds gåva till frukostbordet. Här kommer en variant på granola med pepparkakskrydda som jag testade idag. Det blev två olika blandningar, en med russin och en med aprikos och mandel. Testa gärna torkade äppelskivor, tranbär eller annan torkad frukt.

Recept:

(2 plåtar)

6 dl havregryn
2 dl boveteflingor
4 msk linfrön
4 msk solrosfrön
6 tsk pepparkakskrydda
6 tsk kanel
2 krm salt
2 dl mandel
2 dl torkade bär/frukt

2 stora mogna bananer
4 msk kokosolja
2 msk honung
4 msk ljummet vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 180 grader på vanlig värme.

Blanda alla de torra ingredienserna förutom den torkade frukten i en skål. Blanda sen de blöta ingredienserna i en annan. Mosa bananen väl. Blanda sen ihop allt i en skål och se till att grynblandningen blir ”fuktig” så att det bildas små klumpar. Häll sedan ut granolablandningen och fördela på två plåtar. Sätt in dem i ugnen och rosta i totalt ca 20 minuter. Ta ut plåtarna och rör runt efter halva tiden.

När granolan är klar och har svalnat är det dags att tillsätta den torkade frukten eller bären. Förvara granolan i en lufttät burk.

Vill man ha granolan helt glutenfri kan man använda glutenfria havregryn.